Recept

Smörkokt torsk

Tänkte faktisk ge er ett riktigt gott och jätteenkelt recept  idag. Jag har själv provat  det flera gånger.

image

Här kommer receptet som var infört i Barometern för en tid sen….receptet är för 4  personer så jag brukar halvera eftersom vi ju bara är 2 personer i vårt hushåll.

Ingredienser:

600  gr torskrygg från säkra bestånd
flingsalt och vitpeppar
100 gr  smör

Till såsen:

1 dl vitt vin

2 dl vatten

2 dl grädde

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl hackad persilja, gärna bladpersilja

1/2 gul lök

1 msk smör

1 1/2 msk majsstärkelse

Att äta till:

Kokt potatis, ärtor, citron, blandade blad

Gör så här:

Skjölj och hacka persiljan ganska grovt. Finhacka löken.  Fräs lök och persilja med smör i en kastrull. Tillsätt vin vatten, grädde och en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och red med majsstärkelse upplöst i vatten. Sjud såsen i 15 minuter.

Gnid in torskryggen med salt och peppar. Låt smöret fräsa ut i en låg vid kastrull eller panna. Lägg i fisken med köttsidan nedåt. Skeda över fett och vänd fisken efter en dryg minut. Låt  den sedan smörsteka under lock på lägre temperatur cIrka 5-6 minuter. Skeda över smör flera gånger. Fisken är klar när den börjar skiva sig.

Servera fisken med kokt potatis, ärtor kokade i saltat och sockrat vatten, samt med citron och blandade blad.

Smaklig Spis !