Smörkokt torsk
Tänkte faktisk ge er ett riktigt gott och jätteenkelt recept idag. Jag har själv provat det flera gånger.
Här kommer receptet som var infört i Barometern för en tid sen….receptet är för 4 personer så jag brukar halvera eftersom vi ju bara är 2 personer i vårt hushåll.
Ingredienser:
600 gr torskrygg från säkra bestånd flingsalt och vitpeppar 100 gr smörTill såsen:
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl hackad persilja, gärna bladpersilja
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 msk majsstärkelse
Att äta till:
Kokt potatis, ärtor, citron, blandade blad
Gör så här:
Skjölj och hacka persiljan ganska grovt. Finhacka löken. Fräs lök och persilja med smör i en kastrull. Tillsätt vin vatten, grädde och en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och red med majsstärkelse upplöst i vatten. Sjud såsen i 15 minuter.
Gnid in torskryggen med salt och peppar. Låt smöret fräsa ut i en låg vid kastrull eller panna. Lägg i fisken med köttsidan nedåt. Skeda över fett och vänd fisken efter en dryg minut. Låt den sedan smörsteka under lock på lägre temperatur cIrka 5-6 minuter. Skeda över smör flera gånger. Fisken är klar när den börjar skiva sig.
Servera fisken med kokt potatis, ärtor kokade i saltat och sockrat vatten, samt med citron och blandade blad.
Smaklig Spis !